Στον ΚαμβάCanvas in EnglishΚατεβάστε προγράμματα της Lyhnosoft CorporationΕπιστημονικές και διαδικτυακές έρευνες υγείαςΚαταγραφές διατροφικών πληροφοριών από καθημερινά προϊόνταΑγορά κατασκευών οικονομίας της Lyhnosoft Corporation
Copyright 2008 Lyhnosoft Corporation® All rights reserved.

Απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή των, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη αναφορά της πηγής.

Παράδειγμα:
Λυχναρόπουλος Κ., 2010. Ενέργεια πάντα και παντού. Στον Καμβά, [blog] 31 Δεκεμβρίου. Διαθέσιμο στο: <http://stonkamva.blogspot.com/2010/12/blog-post.html> [Έγινε πρόσβαση στις 9 Δεκεμβρίου 2011]

Από τη Lyhnosoft Corporation®
________________________________________________________

10 Ιουνίου 2012

Οι ορμόνες της ευτυχίας

Η ζωή μας ολόκληρη δεν είναι τίποτε άλλο από χημικές διεργασίες, που γίνονται σε διάφορα μέρη του σώματός μας και κυρίως στους διάφορους αδένες.
Δρ Εμμανουήλ Κορκιδάκης, Κλινικός Ψυχολόγος Καθηγητής (CH) της Κοινωνικής Ψυχολογίας
Οι ενδορφίνες είναι μία από τις 3 κύριες ομάδες ενδογενών οπιοειδών που παράγονται στον εγκέφαλο, με αντιπροσωπευτικότερη τη β-ενδορφίνη, που έχει την ισχυρότερη αναλγητική δράση.

Χαρακτηρίζονται παγκοσμίως σαν οι ορμόνες anti-stress και φυσικής αναλγησίας.

Μοριακή δομή ενδορφίνης
Οι ενδορφίνες αυξάνονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Καθώς φτιάχνει ο καιρός, ο άνθρωπος έχει περισσότερη διάθεση για περπάτημα και άθληση. Η γυμναστική ή και το απλό περπάτημα αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών και το άτομο νοιώθει ψυχολογικά καλύτερα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ο λόγος, όμως, είναι υπαρκτός και οφείλεται σε αυτό ακριβώς το πλεόνασμα των ενδορφινών. Ενδορφίνες παράγονται και στα επινεφρίδια και στους όρχεις, αλλά η δράση τους δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.

Συνδεόμενες με ειδικούς νευροϋποδοχές μπλοκάρουν το μήνυμα του πόνου στο νευρικό σύστημα χωρίς όμως να μπορούν να δρουν απεριόριστα αφού ο οργανισμός παράγει και ένζυμα (ενδορφινάσες) που μπλοκάρουν τη δράση των ενδορφινών, λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι υποφέρουν όλο και περισσότερο από πόνους καθώς γερνάνε.
Οι πράσινες ενδορφίνες εμποδίζουν το μήνυμα του πόνου να φτάσει στον εγκέφαλο, άρα υποφέρουμε λιγότερο
Οι ενδορφίνες όταν παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και διαρκώς, καθιστούν πολλά όργανα του ανθρώπου υγιέστερα και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως το πολυτιμότερο δώρο του θεού στον άνθρωπο.

Οι ενδορφίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε καταστάσεις stress και βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, έχουν αντιγηραντική δράση και βελτιώνουν την μνήμη, διατηρώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα νέα και υγιή και συνεισφέροντας έτσι στη διατήρηση αρμονικών σχέσεων μεταξύ συναδέλφων και στην δημιουργική και με μεγαλύτερη διάρκεια σκέψη.

Οι κύριες δράσεις όμως των ενδορφινών είναι η μείωση του stress και η αναλγησία. Αρκεί ν’ αναφερθεί ότι οι ενδορφίνες έχουν 20-50 φορές ισχυρότερη αναλγητική δράση από τη μορφίνη. Δυστυχώς, όμως, οι ενδορφίνες δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αυτούσιες για αναλγησία, είτε γιατί μερικές φορές είναι πολύ επικίνδυνο. Συστήνεται σε άτομα με έντονα στρεσσογόνο ζωή και βαριές υπευθυνότητες, σε κατάθλιψη, σε εμμηνόπαυση και γήρανση, σε έντονη πνευματική άσκηση, σε δυσμηνόρροια και σε έντονους αρθριτικούς πόνους. Δεν προκαλεί εξάρτηση και δρα 3-4 εβδομάδες και μετά τη διακοπή του. Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι οι ενδορφίνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας και τη ψυχολογική μας κατάσταση. Ακόμη, όμως, έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να γνωρίζουμε απόλυτα οτιδήποτε αφορά τις ενδορφίνες γιατί σίγουρα υπάρχουν ακόμα άγνωστες πλευρές γι’ αυτές. 

Μειώνοντας, όμως, τον πόνο, το stress και όλα όσα προαναφέραμε συνεισφέρουν άμεσα στην ευφορία του οργανισμού, κάνοντας μας ευτυχισμένους. Η επιστήμη προχωράει γρήγορα η ανάλυση της εγκεφαλικής λειτουργίας είναι γεγονός και σίγουρα γι’ αυτήν υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν στην ευτυχία, τη χαρά και την καλή διάθεση. Επίσης, σίγουρο είναι ότι οι ενδορφίνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των διαδικασιών. Η ευτυχία, λοιπόν, είναι πολύ κοντά μας. Μεταδίδεται με κάποιον μηχανισμό πιθανόν; Είναι κληρονομική; Είναι στο DNA; Είναι μόνο θέμα περιβάλλοντος; Είναι όλα αυτά και πολλά ακόμα που θα γνωρίσουμε στο μέλλον. Οι ενδορφίνες όμως συντελούν άμεσα στην ευτυχία μας αρκεί να καταλαβαίνουμε έγκαιρα πότε είμαστε ευτυχισμένοι και όχι να ψάχνουμε συνέχεια αν είμαστε πιο ευτυχισμένοι από τον διπλανό μας.


ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ
Είναι κι αυτή μια ορμόνη ευτυχίας, διέγερσης, νευροδιαβιβαστής, αγγελιοφόρος μηνυμάτων, απαραίτητη για να πολεμήσει ο ανθρώπινος οργανισμός το στρες. Οση περισσεύει από την παραγωγή, απορροφάται από τους νευρώνες. Όταν είναι υπερβολική  και δεν μπορεί να απορροφηθεί, προκαλεί σχιζοφρένεια. Παράγεται όταν υπάρχει τριπτοφάνη.

ΤΡΙΠΤΟΦΑΝΗ
Η Τριπροφάνη είναι ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ΚΝΣ, κλειδί στην ευδιαθεσία μας. Περιέχεται στα ψάρια, στο μέλι, στη σταφίδα, στη σοκολάτα, στο ρύζι, στα ζυμαρικά και στο ψωμί.  Αυτή διεγείρει τον οργανισμό να παράγει ντοπαμίνη.

ΚΟΛΙΝΗ
Ουσία για την καλή λειτουργία του ΚΝΣ. Την έχουν τα ψάρια, τα φρούτα, μπανάνες-σταφύλια-βερύκοκα κλπ. Η έλλειψή της προκαλεί  κατάθλιψη.

ΣΕΡΕΤΟΝΙΝΗ
Ορμόνη  νευροδιαβιβαστής, αγγελιαφόρος μηνυμάτων που δέχεται ο εγκέφαλος  από  το  περιβάλλον. Μειώνεται το χειμώνα γιατί δεν υπάρχει ηλιοφάνεια  και δε γυμναζόμαστε  όσο το καλοκαίρι. Η μείωσή της ανοίγει την όρεξη και τρώμε περισσότερο.

ΑΚΕΤΥΛΟΧΟΛΙΝΗ
Ορμόνη  νευροδιαβιβαστής, αγγελιαφόρος μηνυμάτων που δέχεται ο εγκέφαλος.

ΙΣΤΑΜΙΝΗ 
Ορμόνη των ιστών που προκαλεί διαστολή των τριχοειδών αγγείων του αίματος, αύξηση των γαστρικών υγρών και αναφυλακτικά φαινόμενα.

ΑΜΊΝΕΣ  ΑΓΧΟΥΣ
Η δημιουργία άγχους έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αμινών άγχους, δηλαδή χημικών ενώσεων αμμωνίας, από τις οποίες απαλλάσσεται  ο οργανισμός με διούρηση.

ΑΝΔΡΟΣΤΕΛΟΝΗ
Ουσία  στο σάλιο που απελευθερώνεται από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, και  ενεργεί για να προσελκύσει το  άλλο φύλλο κατά τη διάρκεια του φιλιού.

Πηγή: Λέκου Σταματίνα, Ενδοκρινολόγος
Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος

1 σχόλιο:

Το περιεχόμενο που υπάρχει στη παρούσα ιστοσελίδα απευθύνεται σε κοινό μη ειδικό, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών. Σε αυτή την περίπτωση δεν υποκαθιστά την ιατρική εξέταση και γνώμη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...