Copyright 2008 Lyhnosoft Corporation® All rights reserved.

Απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή των, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη αναφορά της πηγής.

Παράδειγμα:
Λυχναρόπουλος Κ., 2010. Ενέργεια πάντα και παντού. Στον Καμβά, [blog] 31 Δεκεμβρίου. Διαθέσιμο στο: <http://stonkamva.blogspot.com/2010/12/blog-post.html> [Έγινε πρόσβαση στις 9 Δεκεμβρίου 2011]

Από τη Lyhnosoft Corporation®
________________________________________________________

24 Ιουνίου 2011

Κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα
Τι είναι, ποιες θεραπείες υπάρχουν και ποια η πρόληψη;
 ____________________________________________________

Η κυτταρίτιδα επηρεάζει την σωματική εμφάνιση των ανθρώπων, είναι αρνητικό στοιχείο για την ομορφιά τους και για αυτό ενοχλεί πολλούς. 

Τα χρήματα που ξοδεύουν οι άνθρωποι για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι υπέρογκα και δυστυχώς στις πλείστες περιπτώσεις χωρίς αποτέλεσμα.

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από το λίπος που συγκεντρώνεται σε θύλακες κάτω ακριβώς από το δέρμα. Επειδή το λίπος συγκεντρώνεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και είναι πιο εμφανές από το λίπος που εντοπίζεται βαθύτερα στο σώμα, δίνει στο δέρμα μια εμφάνιση με λακκάκια η οποία μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού που αισθητικά δεν είναι καλή.

Η κυτταρίτιδα παρατηρείται συνήθως στους γοφούς, στους μηρούς και στους γλουτούς. Οι γυναίκες επηρεάζονται πολύ συχνότερα από την κυτταρίτιδα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ακόμη και οι λεπτοί ανθρώποι μπορεί να παρουσιάζουν κυτταρίτιδα. Αυτό είναι διότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια στρώση λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα τους.

Οι λόγοι γιατί κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν κυτταρίτιδα ενώ άλλοι όχι είναι διάφοροι. Βασικά οι ίνες του κολλαγόνου που συνδέουν το λίπος με το δέρμα υφίστανται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων αλλοιώσεις με τέντωμα, διάσπαση ή σφίξιμο.

Οι αλλοιώσεις αυτές αποδιοργανώνουν και αποδυναμώνουν τις ίνες κολλαγόνου. Έτσι τα κύτταρα λίπους αφήνονται να προβάλλουν προς την επιφάνεια του δέρματος. Η προβολή των λιπωδών κυττάρων δίνει στο δέρμα μια όψη ρυτιδώδη, κυματώδη ή με λακκάκια όπως τη φλούδα του πορτοκαλιού.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν εμπλακεί στη γένεση της κυτταρίτιδας η οποία παρουσιάζεται συνήθως σε πολλές γυναίκες και μερικούς άνδρες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
 1. Τα γονίδια μπορεί να έχουν μέρος της ευθύνης για την πρόκληση της κυτταρίτιδας. Για το λόγο αυτό ακόμη και γυναίκες με κανονικό βάρος σώματος δυνατόν να έχουν κυτταρίτιδα
   
 2. Η κακή διατροφή
   
 3. Ορισμένες ιδιότυπες δίαιτες
   
 4. Ο αργός μεταβολισμός
   
 5. Ορμονικές αλλαγές
   
 6. Εγκυμοσύνη
   
 7. Αύξηση της ηλικίας, γήρανση
   
 8. Η αφυδάτωση
   
 9. Υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία

Τι μπορεί κάποιος να κάνει για να απαλλαγεί από την κυτταρίτιδα που έχει;
Είναι γεγονός ότι ξοδεύονται πολλά λεφτά από τους ανθρώπους που θέλουν να απαλλαγούν από την κυτταρίτιδα που παρουσιάζουν. Στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνονται:
 1. Απώλεια σωματικού βάρους
   
 2. Σωματική άσκηση
   
 3. Μασάζ
   
 4. Επιθέματα και επικαλύψεις με διάφορα προϊόντα
   
 5. Κρέμες και άλλα κοσμητικά σκευάσματα
   
 6. Συμπληρώματα διατροφής
   
 7. Χειρουργική επέμβαση
Δυστυχώς δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν ότι με τέτοιες μεθόδους κάποιος είναι δυνατόν να απαλλαγεί από την κυτταρίτιδα την οποία ήδη έχει. Από τη στιγμή που παρουσιάζεται η κυτταρίτιδα, δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για να υποχωρήσει.

Χρειάζεται μάλιστα προσοχή διότι ορισμένες μέθοδοι όχι μόνο δεν βελτιώνουν την κυτταρίτιδα αλλά την επιδεινώνουν. Για παράδειγμα η λιποαναρρόφηση δεν συστήνεται και εάν γίνει χειροτερεύει την κυτταρίτιδα.

Επίσης χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση διότι υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα που προσφέρονται για καταπολέμηση της κυτταρίτιδας αλλά χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις αποτελεσματικότητας γεγονός που καθιστά τους εμπορικούς τους ισχυρισμούς ανυπόστατους. Το ίδιο ισχύει και για διάφορους που προτείνουν κάθε μορφής μεθόδους για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας που ήδη υπάρχει σε ένα άτομο.

Τι μπορεί κάποιος να κάνει για την πρόληψη της κυτταρίτιδας;Έχουμε αναφέρει ότι δυστυχώς από τη στιγμή που η κυτταρίτιδα εκδηλώθηκε, οι θεραπείες που προσφέρονται είναι απογοητευτικές και δαπανηρές
Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής που εάν τα κάνουμε, μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της κυτταρίτιδας και ίσως μειώνουμε την επέκταση της εάν κάπου στο σώμα έχει ήδη παρουσιαστεί:
 1. Καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας με το να πίνουμε άφθονα υγρά
   
 2. Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες
   
 3. Διατήρηση κανονικού βάρους σώματος και αποφυγή τακτικών εναλλαγών περιόδων με υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία με κανονικό βάρος λόγω δίαιτας
   
 4. Τακτική σωματική άσκηση για να μένουν οι μυς και τα οστά δυνατοί
   
 5. Αποφυγή του καπνίσματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το περιεχόμενο που υπάρχει στη παρούσα ιστοσελίδα απευθύνεται σε κοινό μη ειδικό, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών. Σε αυτή την περίπτωση δεν υποκαθιστά την ιατρική εξέταση και γνώμη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...