Στον ΚαμβάCanvas in EnglishΚατεβάστε προγράμματα της Lyhnosoft CorporationΕπιστημονικές και διαδικτυακές έρευνες υγείαςΚαταγραφές διατροφικών πληροφοριών από καθημερινά προϊόνταΑγορά κατασκευών οικονομίας της Lyhnosoft Corporation
Copyright 2008 Lyhnosoft Corporation® All rights reserved.

Απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή των, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη αναφορά της πηγής.

Παράδειγμα:
Λυχναρόπουλος Κ., 2010. Ενέργεια πάντα και παντού. Στον Καμβά, [blog] 31 Δεκεμβρίου. Διαθέσιμο στο: <http://stonkamva.blogspot.com/2010/12/blog-post.html> [Έγινε πρόσβαση στις 9 Δεκεμβρίου 2011]

Από τη Lyhnosoft Corporation®
________________________________________________________

29 Μαρτίου 2011

Κάλιο ή Νάτριο;

 Το κάλιο είναι μεταλλικό στοιχείο με πολλούς σημαντικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η διατροφή πλούσια σε κάλιο φαίνεται ότι έχει ισχυρές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Συσχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή αποπληξία, καρδιοπάθεια και γενικά, για καρδιαγγειακή πάθηση.
Ο λόγος για τον οποίο το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, φαίνεται να είναι η δράση του στην αρτηριακή πίεση. Το κάλιο βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης και συμβάλλει στη θεραπεία κατά της υπέρτασης. 
Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε κάλιο;
  1. Γλυκοπατάτες
  2. Ντομάτες, ο πολτός ντομάτας είναι ακόμη πλουσιότερος απ' ότι οι φρέσκες ντομάτες
  3. Μπανάνες
  4. Πεπόνι
  5. Δαμάσκηνα
  6. Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ
  7. Σταφύλια
  8. Όσπρια
  9. Ξηροί καρποί
  10. Ψάρια
  11. Πουλερικά
  12. Γαλακτοκομικά προϊόντα φτωχά σε λίπος
Είναι σημαντικό, η διατροφή να είναι πλούσια σε κάλιο για μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιοπαθειών. Ιδιαίτερα τα φρούτα και λαχανικά είναι εξαίρετες πηγές καλίου και συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το κάλιο στη διατροφή των ανθρώπων σήμερα
Σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετό κάλιο από τη διατροφή τους. Η συστηνόμενη ποσότητα διατροφικού καλίου για τους ενήλικες, είναι περίπου 4,7 γραμμάρια ημερησίως.
Ένας άνθρωπος, για να παίρνει από τη διατροφή του το κάλιο, που χρειάζεται ο οργανισμός του και να επωφελείται από τις προστατευτικές του δράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα, πρέπει να καταναλώνει 5 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα (1 μερίδα = 80 γραμμάρια). 
Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο του ρυθμού της καρδίας, στη λειτουργία των νεύρων (αγωγή των νευρικών ώσεων) και στη σύσπαση των μυών.
Σύμφωνα με εργασία ανασκόπησης, τύπου μεταανάλυσης 11 ερευνών, με συμμετοχή 247.000 ενηλίκων, εάν όλοι οι άνθρωποι είχαν μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, θα είχαμε 21% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, που σημαίνει 1,15 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.Στην εν λόγω ενδιαφέρουσα εργασία, τεκμηριώθηκε ο συσχετισμός αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τη μια και μειωμένου κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις (εγκεφαλικό, καρδιοπάθεια) από την άλλη.
Η υψηλή πίεση, το αλάτι, το νάτριο και το κάλιο
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, οδηγεί σε υψηλή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μείωση της διατροφικής πρόληψης αλατιού και η αύξηση της πρόσληψης καλίου, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης και των καρδιαγγειακών βλαβών.
Η αύξηση της πρόσληψης καλίου βοηθά μεταξύ άλλων, στη μείωση των οξειδωτικών βλαβών των αιμοφόρων αγγείων και περιορίζει έτσι, την αθηρωμάτωση και τον κίνδυνο στένωσης, απόφραξης ζωτικών αρτηριών.
Πότε χρειάζεται προσοχή από το κάλιο;
Μερικοί άνθρωποι, χρειάζεται να είναι προσεκτικοί με το κάλιο. Πρέπει να ρωτούν το γιατρό τους σχετικά με το πόσο κάλιο μπορούν να καταναλώνουν.
Στους ανθρώπους αυτούς, περιλαμβάνονται οι ασθενείς με νεφρικές παθήσεις και ορισμένοι ασθενείς με υψηλή πίεση που παίρνουν αντιυπερτασικά φάρμακα.
Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η νόσος τους, δεν μπορούν να αποβάλλουν ικανοποιητικά το κάλιο από τον οργανισμό τους. Η υπερβολική συγκέντρωση καλίου στο αίμα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκαλιαιμία, που μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το περιεχόμενο που υπάρχει στη παρούσα ιστοσελίδα απευθύνεται σε κοινό μη ειδικό, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών. Σε αυτή την περίπτωση δεν υποκαθιστά την ιατρική εξέταση και γνώμη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...