Στον ΚαμβάCanvas in EnglishΚατεβάστε προγράμματα της Lyhnosoft CorporationΕπιστημονικές και διαδικτυακές έρευνες υγείαςΚαταγραφές διατροφικών πληροφοριών από καθημερινά προϊόνταΑγορά κατασκευών οικονομίας της Lyhnosoft Corporation
Copyright 2008 Lyhnosoft Corporation® All rights reserved.

Απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή των, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη αναφορά της πηγής.

Παράδειγμα:
Λυχναρόπουλος Κ., 2010. Ενέργεια πάντα και παντού. Στον Καμβά, [blog] 31 Δεκεμβρίου. Διαθέσιμο στο: <http://stonkamva.blogspot.com/2010/12/blog-post.html> [Έγινε πρόσβαση στις 9 Δεκεμβρίου 2011]

Από τη Lyhnosoft Corporation®
________________________________________________________

14 Μαρτίου 2011

Όσπρια: Ποια είναι τα μυστικά τους;

Τα όσπρια είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν. Είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και ορισμένα μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας στη διατροφή μας.

Τα όσπρια είναι κατηγορία λαχανικών στην οποία ανήκουν φασόλια, κουκιά, φακή, λουβί, ρεβίθι,  σόγια και άλλα.
Τα όσπρια έχουν διαφορετικό χρώμα, σχήμα, μέγεθος και μπορούν να καταναλωθούν πράσινα με το περικάρπιο τους μετά την αποκοπή τους από το φυτό.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο.
Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες. Είναι πλούσια σε φυτοχημικές ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Τα  όσπρια περιέχουν φυτικές ίνες που δεν απορροφούνται στο έντερο.
Διευκολύνουν τη μεταφορά του περιεχομένου των εντέρων και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης αίματος γεγονός που προστατεύει την καρδία.

Η σόγια αποτελεί ένα μοναδικό είδος οσπρίων διότι έχει τα χαρακτηριστικά του κρέατος.
Επιπρόσθετα περιέχει ισοφλαβόνες, ουσίες που πιθανόν να  μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα φιστίκια ανήκουν στα όσπρια.
Περιέχουν λιπαρές ουσίες αλλά το είδος τους ανήκει στα μονοκορεσμένα λίπη που είναι μεταξύ των πλέον υγιεινών που υπάρχουν. Τα φιστίκια όταν καταναλώνονται με μέτρο είναι ωφέλιμα. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες και προστίθεται κατά την επεξεργασία τους αλάτι που βλάπτει.

Τα όσπρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, σε σούπες, βραστά φαγητά, σαλάτες, πουρέ και άλλα. Όταν αγοράζονται είναι προτιμότερο να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος.
‘Έτσι το ψήσιμο τους θα είναι ομοιόμορφο.

Πριν από το μαγείρεμα τα όσπρια να πλένονται καλά, να καθαρίζονται διότι μπορεί να περιέχουν μικρές πέτρες, άλλες ίνες ή μερικούς καρπούς που δεν είναι καλοί και πρέπει να απομακρύνονται.
Αρκετά όσπρια, όπως τα φασόλια, τα κουκιά, το ρεβίθι, το λουβί, χρειάζονται ενυδάτωση πριν από το μαγείρεμα. Για αυτό είναι καλό να τοποθετούνται σε νερό για μια νύκτα πριν από το μαγείρεμα. Τα όσπρια σε κονσέρβες είναι επίσης μια άλλη καλή επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το περιεχόμενο που υπάρχει στη παρούσα ιστοσελίδα απευθύνεται σε κοινό μη ειδικό, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών. Σε αυτή την περίπτωση δεν υποκαθιστά την ιατρική εξέταση και γνώμη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...